(On)behandeld

Tentoonstelling

Vanaf 6 mei tot en met 15 oktober loopt in het Museum Dr. Guislain de tentoonstelling (On)behandeld. Over internering, schuld en boete.
 
Voor de eerste keer in België wordt een volledige tentoonstelling gewijd aan internering, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies, Handelsreizigers in Ideeën en het Museum Dr. Guislain
 
In België kan iemand geïnterneerd worden als hij een misdrijf heeft gepleegd, maar niet toerekeningsvatbaar is. De geïnterneerde persoon weet wel wanneer hij wordt geïnterneerd, maar weet niet wanneer hij terug een vrij persoon zal zijn. België is al 23 keer veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens omdat België tekortschiet in de behandeling van geïnterneerde personen. Brengen de nieuwe beleidsmaatregelen die sinds 1 oktober 2016 van kracht zijn daarin verandering?
 
De tentoonstelling biedt een overzicht van de regelgeving voor de geïnterneerde persoon – medisch en juridisch, en gaat ook in op de verhalen van geïnterneerde personen zelf.

Trefdag

De Orde van Vlaamse Balies en Die Keure organiseren op vrijdag 5 mei een Trefdag in het Vormingscentrum Guislain (13.30-17.30uur).

De Trefdag wil de nieuwe wetgeving rond internering van 1 oktober 2016 onder de loep nemen. Diverse actoren met expertise en ervaring op het vlak van internering geven antwoorden op de vragen één jaar na de publicatie van de gewijzigde interneringswet.
Wat mag u verwachten van deze studienamiddag?
  • De focus ligt op de betekenis van de nieuwe wetgeving voor de geïnterneerde persoon en op het interneringsbeleid als onderdeel van een ruimer plan.
  • Er wordt op deze namiddag een reflectie op gang gebracht met de aanwezigen.
  • Daarnaast wordt er een nieuw praktisch verslagboek voorgesteld.
Voor details en inschrijvingen: zie folder en www.diekeure.be/opleidingen.

Seminaries

Juridisch seminarie

De Orde van Vlaamse Balies biedt op dinsdag 12 september een seminarie aan waarin de juridisch-technische achtergrond van de nieuwe interneringswet van 1 oktober 2016 belicht wordt. Daarnaast krijgt u de resultaten van een doctoraatsonderzoek over de nieuwe wet. Tot slot focust het seminarie in op de interneringswet in de praktijk voor de advocaat en de aftoetsing met de mensenrechten.
 
Voor details en inschrijvingen: zie folder
 
Het seminarie vindt plaats in het Vormingscentrum Guislain in Gent van 17 tot 20 u en is erkend voor 3 juridische punten

Seminarie voor de zorgsector

Op dinsdag 10 oktober 2017. Details volgen...

Met dank aan onze sponsor