Advocaat worden

Als u advocaat wordt, treedt u een bijzondere wereld binnen. Een wereld met eigen organisaties, wetten en regels, waarin u als advocaat een onmiskenbare taak hebt als raadgever, bemiddelaar, onderhandelaar en verdediger.

Wat moet u studeren?

Een rechtenopleiding biedt een waaier aan carrièremogelijkheden. Veel afgestudeerde juristen kiezen voor de advocatuur en starten hun stage.

Buitenlands diploma

Om in België als advocaat te werken, moet u de Belgische nationaliteit hebben of onderdaan zijn van een EU-lidstaat én een Belgisch rechtendiploma hebben. Er bestaan enkele uitzonderingen op die voorwaarden.
Bent u in het bezit van een buitenlands diploma? Ontdek hier uw mogelijkheden

Inschrijven aan de balie

Starten als advocaat betekent een stagemeester en stageplaats zoeken, de eed afleggen en ingeschreven worden op de lijst van stagiairs. Tijdens uw stage bent u al advocaat, maar u wordt 3 jaar onder de vleugels genomen door uw stagemeester (patroon). Hij begeleidt u en maakt u wegwijs in de wondere wereld van de advocatuur.

Op zoek naar een geschikte stageplaats. Zoek ze hier. Inschrijven aan een balie kunt u doen via een online inschrijfmodule.

Stage en verplichtingen

Tijdens uw 3 jaar stage bij een stagemeester bent u als advocaat-stagiair al volwaardig advocaat. Er zijn wel enkele extra verplichtingen waaraan u moet voldoen. Zo moet u een beroepsopleiding volgen, examens afleggen en moet u deelnemen aan de juridische tweedelijnsbijstand (pro Deo). Als advocaat bent u ook onderworpen aan strenge deontologische regels. Die zijn verzameld in de Codex Deontologie voor Advocaten.


Ontdek hier alles over uw rechten en plichten als advocaat-stagiair

OVB-studentenprijs

Schrijft u uw masterproef over de advocatuur of de organisatie en werking van justitie? Dan maakt u misschien kans om de OVB-studentenprijs te winnen ter waarde van 2.500 euro.

De Orde van Vlaamse Balies wil een brug slaan tussen de wereld van de advocaten en studenten. Ze moedigt studenten aan hun masterproef te wijden aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie. Daarom reikt de OVB jaarlijks een prijs uit ter waarde van 2.500 euro aan de student die het beste werk maakt over de advocatuur.

De OVB-studentenprijs 2018 ging naar Joke De Paepe (UGent) voor haar masterproef over onbetwiste schuldvorderingen.

Doe mee en waag uw kans

Interesse om ook mee te dingen naar deze mooie prijs? Stuur uw masterproef in drie exemplaren naar de OVB per post (Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel) én per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 15 november 2019. Meer details vindt u in het reglement.

Ontdek hier de laureaten van de OVB-studentenprijs van vorige jaren.

Meer info

Wilt u weten of uw masterproef in aanmerking komt voor de OVB-studentenprijs? Lees dan alle voorwaarden in het reglement.

Reglement