Ga verder naar de inhoud
Ruzie
25/11/19

Hier kan u als slachtoffer van geweld terecht voor juridische hulp

Vandaag, op 25 november 2019, is het Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Uit cijfers blijkt dat heel wat vrouwen vroeg of laat te maken krijgen met geweld. Maar niet iedereen zoekt hulp en doet aangifte. Op deze plaatsen kan u terecht voor gratis juridisch advies en hulpverlening.

Geweld tegen vrouwen neemt allerhande vormen aan zoals partnergeweld, verkrachting en ander seksueel geweld, stalking, aanranding van de eerbaarheid en gedwongen prostitutie. Geweld kan zowel fysiek als psychologisch zijn. Vaak is er machtsmisbruik mee gemoeid.

Uiteraard krijgen ook mannen te maken met geweld en misbruik. Ook zij kunnen op diezelfde plaatsen terecht.

Cijfers

Uit cijfers van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat in 2010 15% van de vrouwen en 11% van de mannen dat jaar minstens een keer het slachtoffer werd van een gewelddadige handeling door hun partner of ex-partner. Tweederde van de slachtoffers van fysiek geweld is een vrouw. Bij seksueel geweld tussen partners is het slachtoffer bijna altijd een vrouw.

Bovendien is volgens hetzelfde instituut 9% van de vrouwen en 3% van de mannen voor hun 18e verjaardag slachtoffer van seksuele aanrakingen of seksueel misbruik. 6% van de vrouwen en 1% van de mannen werd sinds hun 18 jaar slachtoffer van gedwongen of ongewenste seksuele aanrakingen of betrekkingen.

Juridische hulp

Zowel geweld tussen (ex-)partners, seksueel geweld als stalking is strafbaar. Het Strafwetboek bestraft geweldpleging. Voor huiselijk geweld bestaan er de specifieke wetten van 15 mei 2012 en 15 juni 2012.

Toch bestaat er nog steeds een grote discrepantie tussen het aantal slachtoffers en het aantal aangiftes bij de politiediensten. Ook niet iedereen zoekt psychologische of fysieke hulp.

Als u zelf of iemand in uw omgeving slachtoffer is van geweld, kan u op verschillende plaatsen terecht voor juridische hulp:

Andere hulp
  • Het CAW kan u doorverwijzen naar een vluchthuis als u nood hebt aan een veilig onderkomen.
  • Als u als slachtoffer of getuige dringend hulp nodig hebt, kan u steeds terecht bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. U kan hen bellen op het noodnummer 101. Wie dringende medische hulp nodig heeft, belt naar 112.
  • Sinds april 2019 kunnen slachtoffers van seksueel geweld gratis en anoniem chatten met hulpverleners via de website www.seksueelgeweld.be.
  • Bij Tele-Onthaal vindt u dag en nacht een luisterend oor op het nummer 106.

Deel dit artikel