Trouwen of samenwonen

Uw relatie loopt op wieltjes en u denkt eraan de volgende stap te zetten, maar kiest u ervoor te trouwen, feitelijk of wettelijk samen te wonen? Die keuze heeft ook juridische gevolgen, en zeker mochten er ooit problemen ontstaan met uw partner, als één van u plots zwaar ziek wordt of overlijdt.

Wettelijk samenwonen

Wie wettelijk wil samenwonen, moet een verklaring van wettelijke samenwoning afleggen op de burgerlijke stand van de gemeente. Wettelijk samenwonen kan maar met één persoon, maar dat hoeft niet uw partner te zijn. U mag ook wettelijk samenwonen met uw broer, moeder of vriend. Als een koppel wettelijk samenwoont, zijn ze verplicht allebei bij te dragen in de lasten van de samenwoning naargelang zijn/haar mogelijkheden. Ze kunnen bepaalde afspraken in een samenlevingscontract gieten. Om dat contract zo waterdicht mogelijk op te stellen, kan een advocaat u bijstaan. Hij weet als geen ander waar de addertjes onder het gras zitten en welke problemen er kunnen ontstaan als bepaalde dingen over het hoofd gezien worden.

Trouwen

Uw partner bijstaan in goede en kwade dagen is niet zomaar een zinnetje. Er zijn een heleboel rechten en plichten, bijvoorbeeld voor uw woning (u en uw partner moeten samenwonen) en uw geld en bezit. U kunt kiezen om een huwelijkscontract af te sluiten met gemeenschap van goederen. Zowel wat u voor het huwelijk had, als wat u tijdens het huwelijk erft of verdient, behoort dan toe aan u en uw partner.

Wie trouwt met een huwelijkscontract met scheiding van goederen, heeft geen gemeenschappelijk vermogen. Alles wat u hebt, krijgt of verdient, is voor uzelf. Als u geen huwelijkscontract afsluit, valt u onder het wettelijk stelsel. In grote lijnen betekent dat dat wat u vóór het huwelijk bezat en wat u tijdens het huwelijk erft of krijgt (via een schenking) van uzelf is, wat u tijdens het huwelijk verdient (loon) gemeenschappelijk is. 

Waarom raadpleegt u het best een advocaat?

Ook al wordt een samenlevingscontract en een huwelijkscontract verplicht afgesloten (en eventueel gewijzigd) bij een notaris, toch is het interessant op voorhand ook even een advocaat te raadplegen. Hij kan u adviseren welke zaken u het best opneemt in het contract. Door zijn ervaring voor de rechtbank weet hij als geen ander welke problemen komen bovendrijven bij een relatiebreuk.

Wie gaat trouwen kan niet alleen kiezen tussen een contract met gemeenschap van goederen of scheiding van goederen. Er bestaan ook heel wat tussenvormen. Een huwelijkscontract op maat bij wijze van spreken. Als uw situatie wijzigt (u krijgt kinderen, erft veel geld, start een eigen zaak), is het altijd interessant uw samenlevings- of huwelijkscontract te laten nakijken en aanpassen aan die nieuwe situatie.  

Een paar tips

  1. Wie samen een huis aankoopt, overweegt het best de opmaak van een samenlevings- of huwelijkscontract. Uw advocaat wijst u op de verschillende mogelijkheden.
  2. Vergeet bij een gewijzigde situatie (kinderen, erfenis, eigen zaak, …) zeker niet uw samenlevings- of huwelijkscontract te laten nakijken door een advocaat.
  3. Wil u hertrouwen en heeft u kinderen uit een vorige relatie? Ook dan is het zinvol om advies in te winnen.
  4. Bent u zaakvoerder van een eenmansbedrijf, dan beschermt u het best de bezittingen van uw partner via een aangepast samenlevings- of huwelijkscontract. Meer info? Kijk bij het thema ondernemen.

Veelgestelde vragen