Erkende vluchteling of subsidiaire bescherming
Erkende vluchteling
Als u asiel krijgt, krijgt u het statuut van erkende vluchteling op grond van de criteria van het Verdrag van Genève van 28 juli 1951. U bent aan de Belgische wetten onderworpen en kunt niet meer terugkeren naar uw land van herkomst. De Commissaris-generaal geeft u indien nodig een geboorteakte, een huwelijksakte en nog enkele andere documenten. U kunt immers niet meer de ambassade van uw land in Brussel contacteren. U moet ook het paspoort van uw land van herkomst afgeven aan de Commissaris-generaal. U ontvangt in ruil van de Belgische overheid een paspoort als vluchteling.
Subsidiaire bescherming
Als u geen asiel krijgt, kan u subsidiaire bescherming aangeboden worden. In dat geval krijgt u een verblijfsvergunning voor een beperkte duur. De gemeente waar u verblijft kan die verblijfsvergunning verlengen. Indien u wenst te reizen buiten België hebt u een geldig internationaal paspoort nodig van uw land.
Zowel als erkende vluchteling als wanneer u subsidiaire bescherming geniet, kunt u in België werken zonder arbeidskaart (als werknemer) of beroepskaart (als zelfstandige). Uw kinderen krijgen automatisch dezelfde status als hun ouders, op voorwaarde dat ze samen zijn aangekomen en tegelijkertijd asiel hebben aangevraagd.
Verblijft u in België, dan kunnen uw gezinsleden onder bepaalde voorwaarden ook toestemming krijgen om naar België te komen. Dat heet dan ‘verblijf op grond van gezinshereniging’.
Komt u niet in aanmerking voor asiel of subsidiaire bescherming en hebt u een reden om in België te verblijven, dan kan soms de uitzonderingsprocedure van regularisatie om humanitaire of medische redenen een mogelijke piste zijn.
Minderjarige vluchtelingen
Ook een minderjarige die alleen toekomt in België kan zich vluchteling verklaren. Hij wordt bijgestaan door een voogd. Die regelt alle administratieve zaken voor hem en helpt om opvang en een school te zoeken.
Kom meer te weten over de niet-begeleide minderjarige.