Diploma behaald buiten de EU

Behaalde u uw rechtendiploma buiten de Europese Unie, dan wordt u niet zomaar toegelaten tot de Belgische advocatuur. Buitenlandse studieprogramma’s wijken erg af van de Belgische rechtenopleiding. Neem in dat geval contact op met een van de Belgische universiteiten. Zij zijn bevoegd om gelijkwaardigheid toe te kennen aan een buitenlands rechtendiploma en beslissen autonoom welke vakken u daarvoor moet volgen.

Voorbeelden

Belg met Amerikaans diploma

Jan komt uit België, maar behaalde zijn rechtendiploma aan een Amerikaanse universiteit. Hij neemt contact op met een Belgische universiteit die hem verplicht extra vakken te volgen en examens af te leggen. Jan slaagt voor die examens en krijgt een gelijkwaardig diploma. Jan kan zich nu inschrijven op de lijst van de stagiairs aan een balie van zijn keuze.


Russische met Russisch diploma

Yelena komt uit Rusland en behaalde haar rechtendiploma aan een Russische universiteit. Zij neemt contact op met een Belgische universiteit die haar verplicht extra vakken te volgen en examens af te leggen. Yelena slaagt voor die examens en krijgt een gelijkwaardig diploma.