Hoe verloopt een collaboratieve onderhandeling?
Een collaboratieve onderhandeling kan gevoerd worden buiten elke bestaande gerechtelijke procedure om. Maar daarnaast kan een rechter in een bestaande gerechtelijke procedure bevelen om het geschil door een collaboratieve onderhandeling te proberen oplossen als de partijen daar samen om verzoeken.
De partij die deelneemt aan een collaboratieve onderhandeling is beschermd in die zin dat de termijn van verjaring van haar vordering(srecht) wordt geschorst voor de volledige duur van de collaboratieve onderhandeling.
De partijen hebben enkele verplichtingen:
- De partijen verbinden zich ertoe om tijdens de collaboratieve onderhandeling geen geding op te starten of voort te zetten.
- De partijen delen alle documenten en informatie mee die nuttig kunnen zijn voor de oplossing van het geschil en werken op een loyale manier mee aan de collaboratieve onderhandeling.
- De documenten opgemaakt en de mededelingen gedaan in de loop van en ten behoeve van een collaboratieve onderhandeling zijn vertrouwelijk, behoudens uitzonderingen.
Elke partij kan op elk moment een
einde maken aan de collaboratieve onderhandeling.
Wanneer de partijen tot een
oplossing komen via de collaboratieve onderhandeling, wordt de oplossing schriftelijk door de collaboratieve advocaten vastgelegd in het collaboratief onderhandelde akkoord. De partijen zullen dat collaboratief onderhandelde akkoord meestal vrijwillig uitvoeren.
Wil een partij toch een uitvoerbare titel, waarmee hij de andere partij dus kan
dwingen om het akkoord uit te voeren, moet hij een authentieke akte laten opstellen door een notaris.