Pro Deo

Als u te weinig bestaansmiddelen hebt, kan u een beroep doen op een pro-Deoadvocaat via de juridische tweedelijnsbijstand.

Wat is juridische tweedelijnsbijstand of pro Deo?

Als u te weinig bestaansmiddelen hebt, kan u een beroep doen op een pro-Deoadvocaat. Er wordt vermoed dat u te weinig middelen hebt als u te weinig verdient of onder een bepaalde categorie valt (bv. leefloners, huurders van een sociale woning, gedetineerden, sommige asielzoekers). Als minderjarige hebt u altijd recht op tweedelijnsbijstand.
 
Bij juridische tweedelijnsbijstand geeft de advocaat, net zoals voor een betalende cliënt, een volledig en nauwkeurig juridisch advies, bijstand en vertegenwoordiging, al dan niet in het kader van een procedure.

De juridische tweedelijnsbijstand is geheel of gedeeltelijk gratis, afhankelijk van uw bestaansmiddelen. 

Komt u in aanmerking voor een gedeeltelijke kosteloze juridische tweedelijnsbijstand, dan betaalt u een bedrag aan uw advocaat tussen de 25 euro en de 125 euro. De advocaat mag pas optreden na ontvangst van dat bedrag. 

Een advocaat ontvangt punten voor wat hij doet. De federale overheid koppelt vervolgens een bedrag aan die punten en betaalt de advocaat uit.

Hoe vraag ik een pro-Deoadvocaat aan?

De juridische tweedelijnsbijstand wordt aan elke balie georganiseerd door het Bureau voor Juridische Bijstand (BJB). Als u denkt dat u recht hebt op tweedelijnsbijstand of pro Deo, dan kan u naar zo’n BJB gaan of naar een advocaat stappen. 

Vind hier een balie en BJB in uw buurt of klik op de kaart hieronder op een bolletje en de contactgegevens van het Bureau voor Juridische Bijstand dat met die balie verbonden is verschijnen.
 
Wil u snel geholpen worden, vul dan alvast het aanvraagformulier in en breng de juiste documenten mee.

Opgelet, als u kunt rekenen op een derde betaler via bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering, komt u niet in aanmerking voor een pro-Deoadvocaat.

Breng zeker deze documenten mee als u pro Deo aanvraagt: Aanvraagformulier juridische tweedelijnsbijstand
Stukken bij aanvraagformulier
 

Privacyverklaring

Uw privacy is belangrijk voor ons.

In deze privacyverklaring leest u alle informatie over uw privacy in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand.

Raadpleeg de privacyverklaring