Ga verder naar de inhoud

Mag je zomaar online posten of reageren wat je wil en valt dat dan onder het recht op vrije meningsuiting?

Niet helemaal. Je mag wel je mening geven en praten over dingen waar je voor of tegen bent. Dat hoort bij het recht om vrij je mening te uiten. Maar er zijn wel regels.

Je moet bijvoorbeeld geen dingen zeggen die tegen de wet zijn. En sommige dingen kunnen echt heel gemeen of gevaarlijk zijn, dus dat mag ook niet. Racisme en discriminatie zijn bijvoorbeeld echt niet oké, zelfs niet op het internet. En je mag ook niet mensen aansporen om gemeen te zijn of geweld te gebruiken.

Ook moet je denken aan de privacy van anderen. Je kan niet zomaar een foto van iemand anders online zetten zonder dat te vragen. Dus, ja, je kan je mening delen, maar je moet wel lief en slim zijn over wat je zegt en doet online.

Oké, dus mensenrechten zijn rechten die iedereen heeft, zoals het recht om veilig te zijn en het recht om te zeggen wat je denkt. Ze zijn belangrijk voor alle mensen, niet alleen voor sommige. Weet je, democratie is een manier van besturen waarin mensen zoals jij en ik kunnen zeggen wat we willen en onze rechten kunnen gebruiken. In de Europese Unie is er het Europees Parlement, en dat moet ervoor zorgen dat iedereen die rechten krijgt.

En weet je wat? Nu mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor het Europees Parlement. Dat is cool, want jongeren hebben ook dingen waar ze om geven, en ze moeten kunnen kiezen wie voor die dingen opkomt in de politiek. Politiek gaat over alles wat er in ons leven gebeurt, groot en klein.

Dus, het is belangrijk voor jongeren om betrokken te zijn bij wat er gebeurt in de wereld, bij de politiek en bij die mensenrechten. Als jongeren meedoen met beslissingen maken, dan zien ze hoe dat invloed heeft op hun leven en hun vrijheid. En stemmen is de beste manier om mee te doen. Elke stem telt!

Dit initiatief is een samenwerking met Dag van de Rechtsstaat.

Zit je nog met andere vragen?

Mag je zomaar een nepprofiel aanmaken van bijvoorbeeld je leerkracht?

Het is niet illegaal om een nepaccount aan te maken op sociale media. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn. Lees hier meer!

Meer lezen

Zal je harder gestraft worden als je meerdere keren hetzelfde criminele feit pleegt?

Dus, als je hetzelfde criminele feit meerdere keren pleegt, wordt dat "herhaling" of “recidive” genoemd in de wet. Maar betekent dat ook dat je harder gestraft wordt? Lees hier meer!

Meer lezen

Kan je tijdens een proces anoniem tegen iemand getuigen?

Nee, je kan niet zomaar anoniem getuigen tijdens een proces. Soms kan het wel. Lees hier meer!

Meer lezen