Openbare verkoop bij uitwinning hypotheek
Weinig mensen kunnen een huis kopen zonder schulden te maken. Doorgaans gaat de aankoop van een onroerend goed gepaard met een financiering door een bank of financiële instelling. In ruil voor het woonkrediet verleent de koper een hypotheek op het goed dat hij koopt. Dat biedt de bank een onderpand en zekerheid voor de terugbetaling van het verleende hypothecaire krediet en dat met voorrang op eventuele andere schuldeisers.
Van oproep tot verzoening tot openbare verkoop
Lukt het door omstandigheden niet om het hypothecair woonkrediet af te betalen zoals overeengekomen, dan kan de bank een procedure tot uitwinning opstarten. Deze procedure bevat verschillende wettelijk opgelegde stappen en termijnen die allemaal tot doel hebben alsnog de terugbetaling van het woonkrediet mogelijk te maken.
Eerst is er een oproep tot verzoening. De kredietnemer krijgt de kans om alsnog zijn achterstallen terug te betalen. Dat kan leiden tot een aanzuiveringsregeling. Lukt dat niet of wordt die regeling niet nageleefd, dan is de volgende stap uitvoerend beslag leggen op het onroerend goed. Voor dit beslag effectief gelegd wordt en het goed openbaar verkocht wordt, gelden nog diverse termijnen voor betaling of verzet. De uiteindelijke openbare verkoop van het onroerend goed om het openstaande saldo van het woonkrediet aan te zuiveren is dan ook de laatste ultieme stap. De regels en termijnen zijn zodanig opgesteld dat u als kredietnemer zoveel mogelijk kansen krijgt om uw onroerend goed alsnog te behouden.
Een advocaat kent deze regels en kan u uitleggen hoe alles verloopt en wat uw mogelijkheden zijn. Vraag tijdig advies en laat u begeleiden.