Ga verder naar de inhoud
handboeien op tafel

Welke rechten heb ik bij een politieverhoor?

Wanneer je door de politie verhoord wordt (ongeacht of je verdachte, getuige of slachtoffer bent), heb je altijd recht op voorafgaand vertrouwelijk overleg met jouw advocaat en bijstand tijdens het verhoor. Wat uiteraard altijd nuttig is.

Je hebt bij een politieverhoor altijd volgende rechten:

  • Om te zwijgen (je mag niet gedwongen worden om verklaringen af te leggen)
  • De politie moet je informeren
  • Je kan een gratis tolk vragen
  • Je mag één keer uitstel vragen wanneer je niet van jouw vrijheid bent ontnomen en zonder voorafgaande schriftelijke uitnodiging verhoord wordt
  • Een pauze tijdens het verhoor
  • Je mag altijd de tekst van het verhoor nalezen en verbeteren
  • Je mag komen en gaan zoals je wil zolang je niet gearresteerd bent

Welke rechten heb ik nog als ik wel verdacht wordt?

Als je wel verdacht wordt van een misdrijf waar een gevangenisstraf aan vasthangt, dan kan je een advocaat toegewezen krijgen via de zogenaamde Salduz-webapplicatie, een digitaal wachtsysteem waar er 24 uur op 24 uur een advocaat beschikbaar is. Dit is overigens niet verplicht, je mag ook altijd je eigen advocaat kiezen.

Als je gearresteerd bent en de advocaat is door omstandigheden niet binnen de 2 uur aanwezig, dan kan er alsnog een vertrouwelijk telefonisch overleg plaatsvinden met de permanentiedienst en kan het verhoor daarna starten.

Heb ik een advocaat nodig?

Overleggen met een advocaat en je laten bijstaan door een advocaat is altijd nuttig om je rechten tijdens een verhoor optimaal te garanderen. Een advocaat weet wat mag en wat niet mag tijdens een verhoor bij de politie.

Een advocaat nemen wil zeker ook niet zeggen dat je schuldig of verdacht bent. Een politieverhoor kan stresserend zijn en onder druk zeg je misschien verwarrende of onware dingen.

Een advocaat helpt je, in elk geval, een gestructureerde samenhangende verklaring afleggen, beschermt je tegen eventuele druk van de politie en controleert of die zich aan de regels houden. Jouw advocaat mag tussenkomen wanneer je rechten worden geschonden en kan het verhoor één keer onderbreken voor een bijkomend vertrouwelijk overleg.

We raden het om al die redenen ten zeerste af om afstand te doen van je recht op een advocaat. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kan je trouwens geen afstand doen van de bijstand van een advocaat. Deze zal je sowieso begeleiden tijdens een politieverhoor.

Heb ik recht op een advocaat als ik niet verdacht word?

Ja, maar je zal zelf een advocaat moeten contacteren in volgende gevallen:

  • Je wordt niet verdacht maar de politie wil je verhoren omdat je slachtoffer, getuige ... bent
  • Je wordt verdacht van een misdrijf waar geen gevangenisstraf opstaat.

Wil je meer weten over Salduz of vertrouwelijk overleg?

Overleg 2

Salduz

De Salduz-wetgeving beschermt iemand die verdacht wordt en daarom verhoord wordt. Deze wet bepaalt dat je als verdachte recht hebt op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en recht op bijstand door die advocaat tijdens het verhoor.

Meer lezen
Overleg

Vertrouwelijk overleg

Als je door de politie verhoord wordt, dan heb je altijd recht op vertrouwelijk overleg met jouw advocaat en bijstand tijdens het verhoor.

Meer lezen

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?