Wat kunt u doen als het fout loopt?
Het eerste aanspreekpunt voor een werknemer als er zich een probleem voordoet, is de dienst voor preventie en bescherming op het werk. U kunt die intern organiseren of uitbesteden aan een externe partner. Sowieso moet u als bedrijf een preventieadviseur en liefst ook een vertrouwenspersoon aanstellen.
Objectief gevaar
Als het gaat om psychosociale belasting dan bent u als werkgever enkel aanspreekbaar als het gaat om een objectief gevaar in de werksituatie. Dat betekent dat de gemiddelde werknemer in dezelfde omstandigheden psychische of soms ook lichamelijke schade kan oplopen. Sommige beroepen en jobs houden immers een zekere belasting in die eigen is aan dat soort werk. Denk aan hulpverleners. In dat geval kan een werknemer u daarover niet aanspreken. U moet wel het nodige doen om de risico’s te beperken en daar middelen of opleiding voor voorzien. Als de oorzaak in het privéleven van uw werknemer ligt, zoals een sterfgeval of relatiebreuk, kunt u als werkgever evenmin aangesproken worden.
Praten en bemiddelen
Als er zich een probleem stelt van pesten, stress of ongewenst seksueel gedrag, dan is de eerste stap naar een oplossing altijd praten. De vertrouwenspersoon of preventieadviseur zal in dat geval bemiddelen tussen uw werknemer en uzelf.
Klacht neerleggen
Levert de bemiddeling niet het gewenst resultaat op, dan kan uw werknemer klacht neerleggen.
Bij een interne klacht zal de preventieadviseur de zaak onderzoeken. Als werkgever moet u actief en constructief meewerken aan een oplossing. Zodra uw werknemer klacht neerlegt, kunt u die persoon niet ontslaan gedurende 12 maanden.
In een volgende fase kan uw werknemer naar de arbeidsinspectie stappen of nog verder gerechtelijke stappen ondernemen.